Karakuri

Karakuri geschiedenis

Karakuri wordt in het Japans meestal geschreven als か ら く り. Het betekent in feite gimmick, mechanisme, machine, truc, uitvinding of apparaat. Het belangrijkste punt hier zijn de mechanische kunstgrepen.

Het ontstond met mechanische poppen in Japan, genaamd Karakuri Ningyo (か ら く り 人形). Deze poppen worden ongeveer 1500 jaar geleden voor het eerst genoemd, maar waren ongeveer 200 jaar geleden het populairst.
Deze poppen kunnen worden gezien als de voorloper van robots. Een van de bekendste voorbeelden is de thee dragende pop zoals getoond bovenaan dit artikel. Het gewicht van een kop thee die op het dienblad werd geplaatst, zorgde ervoor dat de pop een bepaalde afstand vooruit bewoog (aangedreven door een opgewonden veer). Nadat je de kop hebt verwijderd en de thee hebt gedronken, wordt de lege kop weer op het dienblad geplaatst. Door dit gewicht draaide de pop zich om en keerde terug naar zijn oorspronkelijke positie.

Leanflow karakur

Karakuri in de industrie

Leanflow kaizen

Toyota introduceerde de karakuri-filosofie als onderdeel van het Toyota-productiesysteem (TPS). Karren, rekken, rollenbanen ed waarmee materiaal verhandeld wordt op basis van zwaartekracht, hefbomen, nokken en traagheid. Dit om bakken te bewegen, onderdelen te verplaatsen tussen machines of een gecontroleerd aantal kleine onderdelen naar de handen van een operator aan te leveren.
Karakuri laat Toyota en ondertussen verschillende andere bedrijven toe om de operatoren nog meer bij de kaizen-activiteiten te betrekken en om hen goedkope automatiseringsprojecten te laten uitvoeren.


Waarom Karakuri gebruiken in plaats van computers?

Industrie 4.0 is op dit moment een enorme hype. Toch is karakuri kaizen met zijn focus op mechanische oplossingen vrijwel het tegenovergestelde! Deze constructies zijn niet draadloos verbonden, en ook niet online als onderdeel van het internet. Ze hebben zelfs geen microchip! Dus waarom zou je ze gebruiken? Immers, elk van de karakuri oplossingen kan ook worden uitgevoerd met behulp van sensoren, actuatoren en processoren. Toch is karakuri vaak beter met de volgende voordelen:

Goedkoper

In een puur mechanisch systeem heeft u de bedrading en programmering niet nodig. Het geeft Karakuri het potentieel om goedkoper te zijn dan een geautomatiseerd systeem.

Eenvoudiger in onderhoud

Vaak is het onderhoud van karakuri ook gemakkelijker. Als een computersysteem uitvalt, is het echt moeilijk om erachter te komen wat er mis ging. Je hebt een monteur, een elektricien en mogelijk ook een programmeur nodig.
Met een mechanisch apparaat is het meestal vrij eenvoudig om te zien (zelfs voor het ongetrainde oog) waar het probleem zich bevindt. Daarom is het vinden en oplossen van het probleem in veel gevallen eenvoudiger en kan eventueel zelfs door personeel op de werkvloer gebeuren. Die mensen zullen echter niet snel een IT systeem aanraken om een probleem op te lossen, het is immers zoveel moeilijker te repareren.

Eenvoudiger te verbeteren
Leanflow verbeteren

Karakuri wordt meestal Karakuri Kaizen genoemd. En kaizen is continue verbetering. Zulke verbeteringen vereisen vaak vallen en opstaan en de inbreng van de werknemers is daarbij enorm belangrijk.
Net als bij het eenvoudigere onderhoud hierboven, kunnen operatoren zelf karakuri constructies maken en verbeteren, terwijl ze niet snel oplossingen met computers en sensoren zullen installeren of veranderen.
Daarom zorgen Karakuri oplossingen voor een continue verbetering in veel kleine stappen die van onderuit wordt gedragen (bottom-up). Implementatie van IT systemen zijn grote stappen, meestal geïnitieerd door het management wanneer zij het probleem opmerken (vaak te laat, en alleen de grootste), en geïmplementeerd door ingenieurs en programmeurs wanneer zij de tijd hebben (zelden). Samengevat: Kaizen is zoveel gemakkelijker met karakuri!

Enkele van onze realisaties kan u hier terugvinden.